Mens Vi Venter

Mens Vi Venter – omslaget

“Klart en af mine bedste danske læseoplevelser i år” (Lars Jacobsen, Bogblogger.dk)

“Efter to habile krimier er forvandlingskuglen Morten Leth Jacobsen aktuel med sin hidtil bedste roman.” Ekstra Bladet

“Det lykkes Jacobsen at kombinere følt indlevelse i menneskelige tragedier med en sprudlende veloplagt sprogbehandling, der blandt andet får karaktererne til at stå klart frem, men som også ofte kalder på latteren … Ægte og klog … Kom så ikke og sige, at underholdning og indsigt ikke kan gå hånd i hånd.” Dagbladenes Bureau

Mens Vi Venter udkom den 21. september på Verve Books.

Jeg har villet skrive en historie, der rummer et fundamentalt spændingsniveau uden at den skal kunne genrerubriceres som krimi eller spænding – det er en roman, slet og ret, en roman helt uden præfiks.

Jeg ville skrive en bog om kærlighed, om savn, om sorg og om den dag, man holder op med at vente, enten fordi tingene alligevel sker af sig selv, eller fordi der ingenting sker, og noget må der ske.

Jeg ville skrive om at være tæt på døden, men uden patos. Jeg ville skrive om at være vanekriminel, men uden letkøbt dramatik.

Og frem for alt ville jeg skrive en bog om Aarhus.

Første anmeldelse er kommet – se mere her.

Du kan se, om bogen er kommet på dit bibliotek ved at klikke på dette link.

Finn og Fergus
Finn og Fergus er navnene på bogens to hovedpersoner.

Fergus er bestyrer af en café i Mejlgade i Aarhus, en smart en med lounge og det hele. Cafeen hedder Mentäl og er ejet af Fergus’ barndomsven, Henrik “Mental” Blumental, en af byens rigeste mænd. Som Fergus er Mental vokset op som en fattig snotunge i Rosenhøj og har kæmpet sig op gennem det kriminelle miljø i byen. Fergus har alle dage været Mentals muskelmand nr. 1; en mand, for hvem vold er et håndværk. Fergus har alle dage taget skraldet for Mental. I starten af 90’erne røvede Fergus en pengetransport og endte med at sidde ti år i Horsens. Siden har han bygget sit liv op igen og har endda opnået at få en slags brugbart forhold til sin datter, Nanzie. Han har en lejlighed, et job, en kæreste, og det er måske en slags kompensation for de ti år og for den hånd, han har mistet, men helt godt er det ikke. Og da fortiden stikker sit grimme fjæs frem igen, må han ty til det eneste middel, han kender, for at blive fri: Volden som håndværk.

Min udfordring har været: Hvordan tegner jeg et portræt af en mand, der decideret har begået ekstremt voldelige handlinger, så læseren lærer at holde af ham?  Så læseren hepper på ham, når han vender tilbage til sit gamle håndværk?

Finn Melle er pensioneret læge, 80 år, og udrustet med en familie, der mestendels består af spøgelser, han går og taler med, samt en terminal kræftdiagnose. Så Finn er ingen glad mand. Men en dag går han ved et tilfælde ind på Mentäl Bar & Lounge i Mejlgade og møder her sin gamle patient som cafebestyrer. Fergus endte i hænderne på Finn, da hans pengetransportkup gik galt, og de to mænd viser sig at have en del til fælles – og behov for hinanden.

Min udfordring har været: Hvordan skriver jeg om at dø uden at det er trist, patetisk eller blottet for håb? Hvordan skriver jeg, en ærkeateist, om håb hinsides døden? Og ikke mindst – hvordan konfronterer jeg som forfatter mine egne tanker om døden med Finns egne ord om det samme emne?

Mens Vi Venter er tænkt som en historie om to mænd, deres indbyrdes forhold, deres kamp for at forlige sig med fortiden og med fremtiden. To mænd, der bare går og venter, mens altid tager fart omkring dem.

Mens Vi Venter er frem for alt tænkt som en fundamentalt spændende og medrivende historie, der foregår med Aarhus som baggrundstæppe, den by, jeg holder så frygtelig meget af.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s