Mindset

Anmeldelse på Bogblogger.dk

“Mindset er en overset perle af en kriminalroman”

http://bogblogger.dk/?p=3454

Anmeldelse i Weekendavisen 25. 6. 2010

Mindset er en af den slags krimier, der handler om »en jaget mand«, et uskyldigt offer for en uigennemskuelig sammensværgelse, à la Robert Ludlum. Leths jeg-fortæller, ingeniøren Anders, får job i det nordlige Jylland hos et dansk ejet industriforetagende med filialer over hele kloden. Jobbet er en fantastisk udfordring, men som hans gode ven Per i København spørger: »Hvad vil du lave i fucking Nørup?«

Tja, Anders jogger i sin fritid, og under en løbetur ved en sø finder han liget af en af fi rmaets topfolk. Da også ejeren bliver myrdet, er Anders tilsyneladende den sidste, der har set ham i live, og dét under omstændigheder, der gør det snart sagt umuligt for ham at bevise sin uskyld.

Anders ser ingen anden udvej end at flygte fra lovens lange arm, og han ender på Mols, hvor han bliver – hold fast – karl på en gård, der tilhører en af sognets oldgamle, menneskesky særlinge. Den del af bogen er faktisk noget af det bedste, for Jacobsen skildrer særlingens tidslommeagtige liv på gården med en vis veneration for forne tiders enkle levevis i pagt med dyrene og årstidens gang. Ret specielt. Hvorom alting er – herfra forsøger Anders efter aftenmalkningen desperat at hitte rede i de lyssky transaktioner, han har fået færten af i sin korte tid i firmaet, og Morten Leth Jacobsen dumper sin hårdt prøvede helt i den ene faldgrube efter den anden, før han i sidste øjeblik redder ham fra vanære og fængsel. Og til allerallersidst sætter han en ganske listig finte ind, der overrasker pænt. Mindset er fint håndværk inden for spændingsgenren, og dertil ikke uden humor – godt gået.

Katinka Bruhn, Weekendavisen 25. 6. 10.

4 stjerner i Fyens Stifstidende

Røgslør -på den gode måde

Velgørende, at intet er, hvad det ser ud til at være

Af Henriette Ditlefsen hedi@fyens.dk

KRIMI Morten Leth Jacobsen: ” Mindset ” Lige når du tror, du har grejet plottet i ” Mindset “, så overrasker forfatteren dig. For intet er, hvad det ser ud til at være i denne krimi.

Og det er desværre alt for sjældent, det sker, hvis man er en erfaren krimilæser.

At tingene bliver vendt på hovedet, og man set i lyset af den nye udvikling tænker historien igennem igen -og kan se, hvor forfatteren behændigt har snydt læseren. Altså på den gode måde.

Den unge ingeniør Anders Egholt er heldig og får arbejde på den danske, internationale virksomhed Loeffler A/ S med hovedsæde i flækken Nørup i Jylland. Her skal han arbejde med tophemmelig udvikling af nye teknologier til energiproduktion.

Sådanne opfindelser er mange penge værd -og da en af firmaets chefer pludselig bliver myrdet, er det den unge ingeniør, der kommer under mistanke.

Han arbejder videre med mistanken hængende over hovedet -indtil han bliver tvunget på flugt, fordi endnu et mord får jorden til at brænde under ham.

Pludselig kan han ikke stole på nogen og må selv opklare forbrydelsen.

” Mindset ” er en fornøjelse at læse. For ud over at være en god, overraskende krimi, så er bogen velsignet med Morten Leth Jacobsens sprog, der løfter krimien til noget særligt.

Mindset på Litteratursiden.dk

En flot anbefaling – se her:

http://www.litteratursiden.dk/anbefalinger/mindset-af-morten-leth-jacobsen

Kochs Krimier anbefaler

Anton Koch-Nielsen er medlem af Det Danske Kriminalakademi og anmelder kyndigt stort set al spændingslitteratur, der udgives på dansk.

På hans hjemmeside kochskrimier.dk skriver han bl.a. om Mindset:

“Romanens afgørende kvalitet er skildringen af virksomheden og virksomhedskulturen. Det er et skræmmende stykke dansk virkelighed, som rulles ud på det mest overbevisende. Også beskrivelsen af Anders og af hans snarrådighed under flugten er fascinerende læsning. På plussiden tæller endelig Leth Jacobsens sikre valg af gode formuleringer (som da en moderne luksusvilla affejes som 300 kvadratmeter arkitekttegnet postmodernisme med armaturer fra Hans Grohe, iskold trivsel i håndstrøgne mursten. Den kan man se for sig.)

Man slipper ikke ”Mindset”, når man først er begyndt. En kringlet og kompliceret, men relevant roman, der handler om væsentlige ting. Og en ikke alt for hidsig krimi, der dog kommer pænt i mål til sidst.

Anbefales.”

Se resten her: http://kochskrimier.dk/Danske/jacobsen-mindset.htm

4 stjerner af 6 i Jyllandsposten

Morten Leth Jacobsens “Mindset ” er en erhvervskrimi med en ung ingeniør i den ufrivillige hovedrolle som eftersøgt morder. Men forinden har vi fået en masse at vide om et dansk multinationalt selskabs håndtering af image-pleje, værdigrundlag osv., alt med en velgørende ironisk vinkel.

I en blanding af privatlivstrængsler og krydsende karriereambitioner rulles et fængslende plot effektivt ud.

Lars-Ole Sauerbjerg i JP, 10. april 2010

4 stjerner af 6 i BT

BT har udvalgt de 15 bedste bøger til foråret, og i krimigenren er Mindset fremhævet med ordene:

“Jysk magtkamp: Med lavmælt humor udleveres det moderne, karrierejagende menneske her, hvor hovedpersonen vikles ind i et spind af løgne og magtkampe i en jysk provinsby. Roman nr. to fra Morten Leth Jacobsen, der her – som i sin debut »Tornmark« (2009) – viser stort talent for at krydre krimi med psykologisk drama.

Morten Leth Jacobsen: »Mindset «. Verve. Kr. 299. Fire stjerner.”

5 stjerner af 6 i JV

18. 3. 2010:

Anmelderen skriver bl.a.:

»En meget vellykket romandebut«, skrev JydskeVestkysten, da informationschefen i Sønderjyllands Symfoniorkester sidste år udgav sin første roman »Tornmark«.

Allerede nu er Mortens Leth Jacobsen klar med »Mindset «, som er mindst lige så vellykket. Den handler om den unge ingeniør Anders Egholt, der får job i en stor familieejet virksomhed i Nørup og hurtigt opdager, at der er to måder at tænke på:

Den rigtige i følge virksomheden og så den forkerte. Anders Egholt har med andre ord det forkerte »mindset «.

Men hovedpersonen opdager også, at oplysninger holdes tilbage, og der manipuleres med sandheder.

Kort fortalt involveres han i to mord. Han skjuler sig herefter hos en intetanende gammel bonde, mens han venter på, at en ven hjælper med at skaffe beviser, der kan rense ham for anklagen om mord.

Det hele er beskrevet i et flydende og præcist sprog, hvor forfatteren med stort held har kræset for stemninger. Der er også masser af spænding og kun ganske få passager, hvor man tør sætte læsningen på standby for at gå i gang med aftensmaden.

For langsomt går det nemlig op for én, at også Anders Egholt manipulerer. Han er kynisk, udnytter sine omgivelser og kan man nu stole på ham? Er han i virkeligheden psykopat, og er det ham, der ser spøgelser?

Med netop dén drejning viser Morten Leth Jacobsen et stort talent inden for krimi-genren krydret med psykologisk drama. Godt gået. ”

5. marts 2010:

Historien i Morten Leth Jacobsens ny roman “Mindset ” fortælles af Anders Egholt, og handlingens omdrejningspunkt er de begivenheder, som finder sted på hans arbejdsplads, Futura, hvor han arbejder med et innovativt bioethanolprojekt.

På “Fremtiden” er det godt “mindset ” at stikke og slikke, altså stikke dem, der står i vejen for ens karriere, og slikke cheferne et sted, der ikke her skal nærmere defineres; der er tale om en syg virksomhedskultur, hvor managementidioti og ledelsesfiksering går hånd i hånd. Beskrivelsen af dette misfoster og mikrobillede af et helt samfund er afgjort bogens styrke. Med lavmælt humor udleveres det moderne, karrierejagende menneskes fatale fejltagelser for os, så både underholdningstrang og eftertænksomhed får næring, mens der må ledes forgæves efter neglebidende spænding. For nok er “Mindset ” en kriminalroman, men det er ikke de politimæssige temaer – opklaringsarbejde, flere mistænkte, falske alibier etc. – romanen kredser om. Som allerede titlen antyder, fokuserer bogen først og fremmest på menneskers tankesæt og på påvirkningerne fra tilfældige begivenheders pludselige pres, der potentielt fører til mord.

Romanen er bestemt ikke uden tankevækkende effekt.

(Anmeldelse fra Dagbladenes Bureau, som giver fire stjerner af seks mulige)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s