Mine bøger

Nu med øl: En Drakenberg-porter!


Den 23. august udkommer min sjette roman – bind ét af to, måske tre, romaner om Christian Jacobsen Drakenberg, verdens ældste mand og en af sin tids mest berømte personer.

Han døde i 1772, og der står i både skifteprotokol og kirkebog, at han var 146 år, da han døde. Om det er sandt, ved ingen. Men sandt er det, at man troede det dengang, og at både konger og grever var overbevist om, at man her havde en mand, der besad en livskraft langt ud over det sædvanlige.

Hans liv var eventyrligt – både i virkeligheden og i de fortællinger, han selv gjorde til sit levebrød. I mindst fyrre år levede han af at være Drakenberg, og han boede på den ene herregård efter den anden i det meste af Jylland og også i de store herskabshuse i København. Alle ville se – og høre – den berømte olding, der havde været slave i Nordafrika, havde sejlet i handelsflåden i seks årtier, havde været med i alle krige frem til den endelige fred i 1720, havde modtaget kongelig pension fra Christian den 6. personligt, havde givet Tordenskjold en gang prygl og dermed sat den arrogante ungersvend på plads.

Historien har fascineret mig længe, ikke bare på grund af Drakenbergs vilde liv, men også på grund af den sære skæbne, der blev hans lig til del. Han lå offentligt til skue i Aarhus Domkirke helt frem til 1840, og der går historier om, at hans mumie blev centrum for en Drakenbergkult, inden den forsvandt. De siger i Aarhus, at skibshandler Johnsen sejlede ham ud på bugten og stak ild til mumien, så den gamle kunne få en ordentlig vikingebegravelse.

Karel van lil Mander: Christian Jacobsen Drakenberg (?)
Karel van Mander: Christian Jacobsen Drakenberg (?)

Historien fascinerer mig også, fordi den er dramatisk, mærkelig og har en vaskeægte gåde som sit centrum. Hvem var denne mand, og var han virkelig verdens ældste? Ekstremer er fascinerende, og Drakenberg var ekstrem på alle måder.

Romanen udkommer på Turbine Forlaget og har Hans Henrik Schwab som redaktør. Han har også tidligere været redaktør for min kære søster, da hun udkom på Lindhardt og Ringhof.

Jeg selv er meget spændt på modtagelsen af romanen. Man skulle tro, det var en værre røverhistorie – med korsarer, søslag, druk og damejagt. Det er det også, for det var Drakenbergs fortælling om sig selv. Men romanen er meget mere end det – og røverhistorierne er ikke det vigtigste. Det har været mig magtpåliggende at tegne et (fiktivt) portræt af en kompleks karakter og en kompleks tid. Jo mere jeg er dykket ned i 1700-tallets Danmark, jo mere fascinerende er tiden blevet for mig. Et Danmark, der famler sig vej til en moderne stat, men som stadig har en enevældig konge og en bondestand, der er stavnsbundet, og hvor man taler mindst fire forskellige sprog – det er et spændende sted at rejse rundt i som forfatter. Forhåbentlig også som læser.

Desuden rejser vi ud i verden i bogen: Til Norge, til Tripoli, til Cypern og til Aleppo, og parallellerne til vores egen tid bliver tydelige.

Jeg har givet den gas, og jeg glæder mig.

Og så var der det med øl.

Forlaget fik den ide, at en gammel drukkenbolt som Drakenberg selvfølgelig skal have sin egen øl. Så de kontaktede mikrobryggeriet Wintercoat og foreslog dem at lave en Drakenbergøl, som vi kunne svinge rundt i bægerne til udgivelsesreceptionen. Den var de med på. Og grafikeren, der har lavet omslaget til bogen, syntes det lød skægt, så han designede også lige en etiket.

Så til receptionen, der bliver holdt hos boghandler Kristian F. Møller på Store Torv i Aarhus den 23. august, vil der være en 8 % begsort porter at få.

Etiket
Etiketten på Drakenberg-porteren fra Wintercoat

Mon ikke det i sig selv er grund nok til at komme forbi?

Man kan finde receptionen her på KFM’s facebookside, og alle er selvfølgelig velkomne.

Der kommer til at ske meget med Drakenberg i den kommende tid, og jeg kommer til at skrive ganske meget her på bloggen.

Næste gang skriver jeg om, hvordan jeg netop har været i Strömstad i Sverige for at mødes med eksperterne på det lokale museum. Her har de nemlig den eneste kendte kopi af en afstøbning af intet mindre end Drakenbergs mumie…

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s