Mine bøger

Drakenberg rammer os til august


Den 23. august udkommer min roman nr. seks, som har titlen ”Drakenberg. Historisk roman om verdens ældste menneske.”

Den markerer et nyt udgangspunkt for skrivningen fra min side: Jeg har aldrig før skrevet en historisk roman, og jeg har aldrig før skrevet om en historisk person.

Jeg er på et tidspunkt blevet kaldt ”en litterær forvandlingskugle,” for den der skrev sådan, oplevede mig nemlig som en forfatter, der føler trang til at genopfinde sig selv hver gang – således har jeg skrevet krimi, spænding, magisk realisme og horror, hvis man partout skal stoppe tingene ned i en snæver genrekasse.

Men sådan ser jeg det slet ikke selv. Jeg føler ikke, at nogen af mine romaner til dato har været genretro på nogen måde. Og jeg mener, at der til gengæld er stærke tematiske fællestræk – sagt på en anden måde, jeg har en tendens til at vende tilbage til de samme temaer igen og igen uanset hvad det er for en historie, jeg er i gang med. Det er noget med ensomhed, noget med at være et menneske i sære og yderligtgående omstændigheder, noget med pligt og skæbne, og noget med at være en mand på alle de mange måder, man kan være det.

Nu har jeg et anstrengt forhold til begrebet genre, som jeg har skrevet om tidligere. Så jeg hader at få genreprædikater klistret på mine ting – denne gang kan jeg dog ikke undgå det. Der er tale om en rendyrket historisk roman.

Perioden er ca. 1768-1770, og romanen er en rammefortælling, hvor hovedpersonen beretter om sit liv.

Hovedpersonen er den engang sagnopspundne dansk-norske sømand Chr. Jacobsen Drakenberg, der endte sine dage i Aarhus i en alder af 146 år. Berømt i sin samtid for sin alderdom, men lige så berømt for sine historier om et langt liv som sømand, soldat og slave – jeg faldt for historien allerede første gang, jeg hørte om den, og har gået og haft lyst til at skrive den i romanform lige siden.

I hele 2017 og et godt stykke ind ’18 har jeg været i dialog med Turbine Forlaget om romanprojektet, og det er hos dem, bogen udkommer. Jeg har været glad for at udkomme på mine tidligere forlag, men Turbine har en organisatorisk tyngde, der kan hjælpe bogen ud i verden, og det trækker også, at de har en kapacitet som Hans Henrik Schwab som redaktionschef – og det er da også Hans Henrik, der er redaktør på min Drakenberghistorie.

Karel van lil Mander: Christian Jacobsen Drakenberg (?)
Karel van lil Mander: Christian Jacobsen Drakenberg (?)

 

Lige i disse dage er bogen ved at blive gjort klar til produktion – derfor kan jeg ikke vise omslaget endnu, men vi har valgt at bruge dette billede, som hænger på Statens Museum for Kunst. Dets proveniens er en smule uklar, ligesom dets motiv. Det præsenteres sædvanligvis som et portræt af Drakenberg, malet i anledning af hans bryllup i 1737 (hvor han angiveligt var 111 år), men der eksisterer andre samtidige portrætter af Drakenberg, som er mere sikre. Grunden til, at vi har valgt dette portræt, er netop det: At der er usikkerhed om motivet. Der er stor grund til skepsis, når det gælder den historiske Drakenberg og hans bedrifter, og min roman undersøger, hvad hans livsforløb i virkeligheden kunne have været. Vi ser ham ikke klart, har ikke noget endegyldigt billede af hvem han egentlig var. Det fascinerer mig og giver rum til fantasien – og til en i bogstaveligste forstand fantastisk historie.

Min intention er at skrive en opfølger til romanen, som forhåbentlig kan udkomme allerede til næste år.

Det er muligt allerede nu at forudbestille romanen på Turbines hjemmeside, og jeg kommer til at skrive om romanens tilblivelse og dens forskellige komponenter både her og på min forfatter-Facebookside.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s