Uncategorized

Drakenbergtekster til ATLAS OVER AARHUS


Det århusianske kulturhovedstadsår er næsten omme, og jeg har stort set ikke været der; har intet set, intet været med til, og det er efterhånden et tema i mit liv: Noget sker, og jeg kommer for sent til det. Jeg har set frem til 2017, jeg har håbet at kunne bidrage og at være med på min måde, og det er ikke rigtig blevet til noget, og nu er det snart for sent. Det piner mig, men der har bare været andre ting, der har taget min tid i år: flytning, en kamp for at få det nære i mit liv til at fungere, job, energisugende aktiviteter. Som århusianerforfatter havde jeg håbet at kunne være mere med i fejringen af den by, jeg elsker og er en del af. Det blev jeg ikke rigtig.

Men jeg nåede da med på falderebet, i absolut sidste øjeblik.

En regnvåd torsdag aften fik jeg lov til at præsentere mine syv tekster, skrevet til Atlas Over Aarhus, et projekt, der skal lægge et litterært lag hen over byen. Jeg skrev om en historisk person fra Aarhus’ fjerne fortid, Christian Jacobsen Drakenberg, berømt i sin tid for en ufattelig alderdom, for sine vilde og voldsomme fortællinger og for et dramatisk liv som sømand og slave.

Jeg skrev de syv tekster i efteråret 2016, og ansporet heraf gik jeg i gang med at skrive en længere romanfortælling om Drakenberg og hans myte, både fordi historien om ham er så god og så oplagt at kaste sig over, og fordi jeg syntes at kunne ane råmaterialet til en større skæbnefortælling. Det er det, jeg har brugt året på, langt væk fra det aktive litteraturmiljø i Aarhus; på Hald, på Cypern og hjemme i mit skriverskjul.

Nu kan man få fat i de syv korte Drakenbergtekster, ganske gratis, via sin smartphone eller anden bærbar enhed, og med dem i ørerne gå på den byvandring, jeg har set for mit indre blik –  begyndende i Vestergade 11, hvor grev Frederik Danneskiold-Samsøe engang havde sit byhus, videre til Fiskergade 82, hvor Drakenberg selv boede de sidste 12 år af sit uhyrligt lange liv, som logerende i de fattige lejerboder hos Karen Jensdatter, som ingen løn fik for at passe den opfarende olding. Videre til Skolegade, hvor han har siddet og drukket sig hæder til. Videre til Domkirken, hvor han blev begravet i 1772 med deltagelse af stort set hele byen og alle dens dignitarer. Til Kannikegade og til Mindebrogade, hvor der blev opført et Drakenberghus længe efter at hovedpersonen var død og blevet til en velbesøgt mumie, og til sidst tilbage til Domkirken, hvor de gravede efter ham i 1999 og fandt en bunke knogler, væltede kister og brokker, men ingen Drakenberg.

Du finder teksterne ved at:

  1. installere app’en Spreaker og søge efter ”Drakenberg” (du kan også bare lytte til dem direkte i browseren)
  2. Bruge iTunes og søge efter podcasts – igen er søgeordet ”Drakenberg”

Hvis du hellere vil læse teksterne, kan de findes på denne side: https://drakenbergblog.wordpress.com/

Og det næste? Jeg håber, det bliver til en roman. Eller måske tre.

Stay tuned/Bliv ved med at være en tunfisk.

Læs folderen og se ruten (klik her).

Folderen til projekt Drakenberg

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s