Mine bøger

Peptalk til NaNoWriMo


Kære NaNo-forfattere,

Jeg vil kun give jer et eneste godt råd, og det er til gengæld også det bedste, I nogensinde har fået eller vil få:

Lad være med at lytte til gode råd fra profferne.

Etablerede forfattere er smaskhamrende fortrinlige til at fortælle sådan nogen som jer, hvad I endelig ikke må eller absolut skal eller absolut skal undgå. Den slags råd ender som oftest med en formaning, som lyder lidt som en forbandelse: Gør som jeg siger – eller glem det. Skriv mindst otte timer om dagen eller glem det. Drop dit job eller glem det. Prop hovedet i en spand med vand og smør dig selv ind i mandelolie mens du danser nøgen rundt og synger Hvalen Hvalborg før du skriver – eller glem det.

Jeg siger: Hvad de end siger, så glem hvad de har sagt.

Jonathan Safran Foer sagde i et interview, at det hverken handler om talent eller om hvem man kender eller noget som helst andet. Det er rart med lidt talent. Det er også rart at kende nogen, især hvis de er forlæggere eller råder over en større personlig formue og en datter man kan gifte sig med.

Nej, det vigtigste, man kan have som forfatter er evnen til at være effektiv. Jeg skal fortælle jer en hemmelighed: Forskellen på en forfatter og en, der drømmer om at være forfatter, er som regel en eneste ting. Den etablerede forfatter skriver. Det gør drømmeren ikke. Han er til gengæld rigtig god til at drømme om at skrive og ofte også til at tale om at skrive. Og en af dagene går han også i gang.

Han skal bare lige…

Folkens: det er ikke vigtigt hvad I skriver. Det er ikke vigtigt hvor meget I skriver pr. dag. Det er ikke vigtigt hvad I kan sige om at skrive. Det vigtige er, at I har en ægte kærlighed til processen. Til at sidde foran skærmen og taste løs og se hvad der sker med ordene og med jeres historie. I skal være drevet af den kærlighed. Når folk siger, at de har en god ide til en historie, men de skal lige først læse færdig eller vinde i lotto eller pensioneres, så er det intet andet end overspringshandlinger – måske en frygt for at blive konfronteret med sin egen manglende evne til at smide skjorten og hoppe op i bokseringen, når det gælder. Hvis man elsker at skrive, så gør man det.  Så kort kan det siges. Og skriver man, så bliver man bedre og bedre. Og en dag har man sørme fået skrevet noget, der er så godt, at andre har lyst til at læse det. Tro mig.

Hvis I alligevel opdager, at I er komplet blottet for talent, så dropper I det nok længe før I kommer så langt som til at sidde her. Og husk, at talent er ikke en guddommelig gave. Talent er resultatet af en lille smule evner og en hel masse slid. Talent er noget, man får, ikke noget man har. Jeg garanterer jer for, at der ikke går en eneste uopdaget Lionel Messi rundt på guds grønne jord. Noget sted. Der går heller ikke en potentiel Hemingway rundt, som aldrig har skrevet et eneste ord. Denne verdens Messier og Hemingwayer har noget, en gnist af noget særligt, men det er elsket og tæsket frem i dem gennem træning, træning og mere træning. En forfatter er anderledes end en fodboldspiller, for en forfatter træner sig selv. Lærer af sig selv. Nogle gange er forfatteren heldig og får råd og vejledning og støtte fra andre, for eksempel ved at sætte sig her og give den gas i selskab med andre, der er lige så tossede.

Når november er omme, og I sidder der med en bunke ord for jer selv, så husk lige på det, jeg har sagt i dag:

Det handler om at være effektiv. At skrive, når man kan. Ikke kun når man har lyst. Bare skrive. Jo mere, jo bedre, jo oftere, jo bedre, men find jeres egen formel. Lær af jer selv, i ensomheden ved skrivebordet, alene med jeres tanker og jeres historier.

Lær af jer selv. Find jeres egne regler. Men skriv, for pokker. Brug NaNoWriMo til at komme ind i det rette flow, til at få knaldet så mange ord som muligt af i en rasende fart.

Og hvis det hjælper jer at blive smurt ind i mandelolie og at danse nøgne rundt til Shubidua før I går i gang, så skal jeg ikke stoppe jer. Men så er I ikke rigtig kloge. Og det er et glimrende udgangspunkt for en skrivekarriere.

Det var mit råd til jer. I er velkomne til at ignorere det og formulere jeres egne råd til jer selv. Det håber jeg, I gør.

Jeg ønsker jer en herlig skrivedag – og et herligt skriverliv.

 

Tale holdt ved NaNoWriMo 8. november 2012 på Risskov Bibliotek 

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s